Tortenet - Bathory

Go to content

Tortenet

Iskola
Iskolánk története
Szilágysomlyó egy 16 000 lakosú kisváros Románia északi részén,100 km-re Magyarország határától. Lakosságának 20%-a magyar anyanyelvű.
Iskolánk 2005 augusztusában jött létre 4 évi civil és politikai küzdelem árán, egy olyan épületben, amelyet a római katolikus egyház 103 éve
leányiskolának építtetett. Azt 1948-ban államosították, és azóta különböző rendeltetéssel használták.
A katolikus egyház ezt az ingatlant 2005-ben visszakapta, és átadta a magyar iskolának használatra.
Az iskolánk jelenleg 280 diákot tanít 25 pedagógus segítségével az államilag elismert és meghatározott tanterv szerint. Minden tantárgyat anyanyelven oktatunk, amit a jelenlegi tanügyi törvény megenged..
Célunk egy olyan ifjúságot nevelni, aki megállja majd a helyét szülőföldjén vagy a nagyvilágban bárhol, ahova az élete során kerül, felismerve az emberi értékeket, értékelve a tudást és gyakorlatba ültetve a toleranciát.
Minden kezdet nagyon nehéz, de jelentős erkölcsi és anyagi támogatást kaptunk a szülők részéről és közösségünk magyarságától, illetve a többségi románság egy része is elismeri munkánkat, és jónak tartja elveinket. Megalakulásunk óta javítjuk iskolánk falait a szó valódi és átvitt értelme szerint is. Sikerült berendezni az épületet, megszüntetni a 2 váltásban való tanítást, rendezni valamilyen szinten az iskola környezetét.
Iskolánk érdekeit figyelembe vevő lelkes emberek létrehoztak egy egyesületet ASOCIATIA PRO SCHOLA BATHORY néven, és célul tűzték ki az iskola támogatását.
Iskolánk tanulmányi színvonala átlagos, de sokrétű iskolán kívüli tevékenységekkel próbáljuk megteremteni az intézményünk szellemiségét. 2007 szeptemberében iskolánk felvette Báthory István nagy erdélyi fejedelem és Lengyelország királya nevét, akinek jelentős szellemi fejlődést köszönhet az akkori társadalom.
Vida Anna Margareta,
igazgató
ultima actualizare la 27 martie 2024
Back to content